William Grant’s & Sons je prvou spoločnosťou zavádzajúce po zrenia whisky v tradičných dubových sudoch proces dodatočného dozrievania v sudoch po sherry a v súčasnosti aj v sudoch po pivnom špeciále. Ale Cask Finish dozrieva dodatočne 4 mesiace v sudoch, v ktorých bolo predtým po 30 dní uložené edinburghské pivo. Renomovaný škótsky pivovar vyrobil edinburghskej pivo špeciálne pre spoločnosť William Grant & Sons. Jemnú chuť whisky si zamilujete, vôňe po vyzretom ovocí, vanilke a smotanovom créme brulée vás dostanú. Najčastejšie sa podáva čistá, alebo s kvapkou vody, ktorý vytvorí pravú chuť whisky.
Vyvážený charakter a mimoriadne plná chuť Grant’s Sherry Cask dozrieva 4 mesiace v najlepších sherry sudoch po Oloroso, čo je víno vyrábané zo španielskeho bieleho hrozna. Whisky si tak získava bohatú chuť sušeného ovocia, korenia a sladkého medu. Najlepšie si ju vychutnáte samotnú alebo na ľade.
Na samom začiatku Grant’s whisky bol William Grant, ktorý sa narodil v roku 1839 v škótskom meste Dufftown. William už od raného detstva tvrdo pracoval, spočiatku ako pastier. Túto profesiu príliš dlho nevykonával, vyučil sa za obuvníka, nejaký čas pôsobil aj ako zamestnanec vápenky. Neskôr sa stal účtovníkom v pálenici Mortlach. Nakoniec sa vypracoval na riaditeľa celej firmy, na čele ktorej zotrval neuveriteľných 20 rokov. Už počas tohto obdobia mal William Grant sen vybudovať vlastnú pálenicu, v ktorých by vyrábal lahodnú whisky. Sen sa mu splnil roku 1886, vtedy totiž so svojou ženou Elizabeth a ich deviatimi deťmi postavil pálenicu Glenfiddich. Presne na Štedrý deň roku 1887 uzreli v jeho pálenici svetlo sveta prvé kvapky lahodného moku. V nasledujúcich rokoch sa mu podarilo výrobu úspešne rozšíriť a postupne sa s whisky dostal do celého sveta. Dôležitým rokom vo Williamovej živote bol rok 1898. Vtedy nečakane skrachoval najväčší výrobca škótskej whisky spoločnosť Pattison’s. William neotáľal a vzniknutej príležitosti sa nebál využiť. V rovnaký rok sa zrodila miešaná Grant’s whisky, tak ako ju poznáme dnes. Rozšíril svoj veľkoobchod, miešanie a export, ktorý mu priniesol úspech na trhu škótskych whisky. V roku 1903 zriadil svoj obchod v Glasgowe a v roku 1904 svoju prvú oficiálnu vývoznnú kanceláriu v Blackburne. Pre Williama boli vždy dôležité rodinné hodnoty, a preto začal podnikať so svojím zaťom Charlesom Gordonom. Spojenie z nich urobilo najväčších predajcov whisky a stali sa tak prvými vývozcami tejto kvalitnej liehoviny. V súčasnosti je jednou z najobľúbenejších značiek a má zastúpenie vo viac ako 180 krajinách po celom svete.
Výrobný proces škótskej whisky Grant ‘s sa skladá z radu tradičných i moderných procesov. Postup výroby má hneď niekoľko fáz: sladovanie, fermentácia, destilácia, zrenie, miešanie, snúbenie a plnenie fliaš.
Obilie používané na výrobu sa najprv očistí, potom jemne zomelie a na záver sa niekoľko dní máča vo vode s vysokou teplotou. Výsledkom procesu sladovania je tekutina s vysokým obsahom cukrov.
Počas kvasenia sa odohráva proces fermentácie, pri ktorom sa zápara mení na skvasený rmut obsahujúci 8 – 9% alkoholu.
Účelom destilácie je z pôvodnej suroviny s nízkym obsahom alkoholu vyrobiť tekutinu s vyšším obsahom alkoholu pomocou postupného odparovania vody. Celý proces destilácie sa zakladá na jednoduchom fakte, že alkohol má nižší bod varu ako voda. Preto sú prvé pary pri postupnom zahrievaní prevažne alkoholové a následným ochladením sa zráža späť na kvapalinu.
K zásadnej premene whisky dochádza v sudoch pri jeho dozrievania. Destilát potrebuje zrieť najmenej tri roky v tradičných dubových súdkoch. V celom priebehu sa rozvinie chuť, vôňa, jemnosť a farba nápoja. Obilné whisky sú známe ako ľahké a vonné a predstavujú vynikajúci základ miešaných škótskych whisky.
Miešaná whisky zostáva na niekoľko mesiacov v špeciálnych dubových sudoch, kde dochádza k romanticky označovanému procesu „zasnúbenia“. Počas tohto obdobia dochádza ku konečnému spojeniu chutí a vôní všetkých ingrediencií. Neďaleko Glasgowa sa takto starostlivo vyrobená whisky plní do fliaš, odkiaľ putuje k miliónom priaznivcov škótskej whisky na celom svete.